Köyhyys on joulunakin läsnä

 

Joulun lähestyessä toiveet kasvavat. Kun yksi lapsi tekee listaa siitä mitä kaikkea toivoo lahjaksi, toinen miettii miten vastaa kun loman jälkeen kysellään mitä lahjaksi tuli. Kaikissa perheissä joulu ei ole yltäkylläisyyden juhlaa. Vähävaraisuus tai köyhyys koskettavat monia perheitä.

Joululahjakeräykset tuovat valtavasti hyvää mutta ne näyttävät myös missä yhteiskuntamme on epäonnistunut. Hyvinvointivaltion aukkoja joudutaan paikkaamaan hyväntekeväisyydellä. Köyhyys on erityisen haitallista lapsille, sillä sen vaikutukset näkyvät pitkää elämässä. Köyhyys on usein mahdollisuuksien puutetta ja suljettuja ovia. Se vaikuttaa mahdollisuuksiin harrastaa, tehdä koulutusvalintoja ja osallistua samoihin asioihin ikätovereiden kanssa. Köyhyys aiheuttaa myös sekä lapsille että aikuisille paljon huolta ja stressiä.

Sosiaaliturvan uudistamiselta onkin syytä odottaa paljon. Lapsiperheiden köyhyys on saatava vähenemään. Köyhyyden vaikutuksia voidaan vähentää kunnissa tarjoamalla harrastusmahdollisuuksia, edullista asumista ja kohtuuhintaista joukkoliikennettä. Myös palveluilla on iso merkitys. Perheiden monimuotoisuus ja erilaiset tarpeet on huomioitava sosiaali– ja terveyspalveluissa entistä paremmin. Matalan kynnyksen
mielenterveyspalveluita ja tukea perheiden arkeen on oltava tarjolla kaikille.

Hyvinvointialueen palveluita rakennettaessa on tunnistettava vähävaraisuuden moninaiset vaikutukset lasten ja perheiden elämään.

 

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomissa 8.12.2021.